Serowarzy do dzieła! Marszałek szuka najlepszego sera zagrodowego

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego zaprasza wszystkich producentów serów zagrodowych do udziału w VIII edycji „Mazowieckiego konkursu serów zagrodowych”. To wyjątkowe wydarzenie, które odbędzie się już po raz ósmy, stanowi doskonałą okazję do promocji lokalnych wyrobów i zaprezentowania ich szerokiemu gronu odbiorców.

Historia serowarstwa na Mazowszu: Skarb z powiatu otwockiego

Mazowsze od wieków jest znane z produkcji doskonałych serów. Szczególnie powiat otwocki wyróżnia się bogatą tradycją serowarską, która sięga setek lat wstecz. Dzięki żyznym ziemiom i sprzyjającym warunkom naturalnym, lokalni rolnicy przez pokolenia doskonalili swoje umiejętności, tworząc sery o wyjątkowym smaku i jakości. Współczesne wyroby z tego regionu są cenione nie tylko wśród lokalnej społeczności, ale także w szerszym kręgu konsumentów.

Kategorie konkursowe i zasady zgłoszeń

Konkurs jest otwarty dla wszystkich producentów sera podpuszczkowego oraz kwasowego z terenu województwa mazowieckiego. Uczestnicy mogą zgłaszać swoje produkty w czterech kategoriach:

  • Sery podpuszczkowe świeże
  • Sery podpuszczkowe dojrzewające
  • Sery podpuszczkowe pleśniowe
  • Sery kwasowe

Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego, podkreśla znaczenie tego wydarzenia: „Zachęcam wszystkich producentów serów zagrodowych do udziału w naszym konkursie. To szansa na zaprezentowanie swoich produktów, a także ich promocję. Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe.”

Jak zgłosić się do konkursu?

Zgłoszenia można składać do 23 sierpnia 2024 roku. Wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie na adres:

Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM w Warszawie
ul. Skoczylasa 4,
03-469 Warszawa

Można również zgłaszać się drogą mailową na adres: [email protected]

Uczestnicy zostaną powiadomieni o terminie i sposobie dostarczenia produktów do oceny. Rozstrzygnięcie konkursu planowane jest na koniec trzeciego kwartału 2024 roku.

Dlaczego warto wziąć udział?

Udział w „Mazowieckim konkursie serów zagrodowych” to doskonała okazja do zdobycia atrakcyjnych nagród rzeczowych, ale przede wszystkim możliwość promocji swoich wyrobów i zwiększenia ich rozpoznawalności. To także szansa na nawiązanie cennych kontaktów i zdobycie uznania w branży serowarskiej.

Facebook
Twitter
Scroll to Top