Najlepszy ser na Mazowszu. Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel laureatką konkursu

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

W VIII edycji konkursu wzięły udział 32 sery, wytwarzane przez mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wyłoniła laureatów i przyznała wyróżnienia w czterech kategoriach: sery świeże, sery dojrzewające, sery pleśniowe i sery kwasowe.

W kategorii sery kwasowe I miejsce zdobyła Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck, powiat otwocki, za „Twarożki w ziołowych posypkach”. To wyjątkowe osiągnięcie dla lokalnego producenta, który potwierdza wysoką jakość wyrobów z naszego regionu.

Portal Otwocki wcześniej informował o konkursie i zachęcał do udziału, podkreślając, że domowe wyroby z powiatu otwockiego cieszą się dużą popularnością i uznaniem o czym pisaliśmy tutaj.

„Twarożki w ziołowych posypkach” Agnieszki Piętki z Kolonii Pogorzel

Laureaci konkursu:

W kategorii sery świeże:

I miejsce za „Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką” zdobył Kacper Wojciech Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński;

II miejsce za „Ser zamknięty w słoiku” zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Stara Wieś, gmina Sypniewo, powiat makowski;

III miejsce za „Węgier” zdobyła Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński; ;

Wyróżnienie za ser „Wędzony z żurawiną” zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

Wyróżnienie Kapituły za „Wędzony ser włoski” zdobyła Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha, powiat sochaczewski.

W kategorii sery dojrzewające:

I miejsce za „Pan Trufla” ser dojrzewający z truflą zdobyła Wioleta Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,;

II miejsce za ser „Gouda z pokrzywą” zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

III miejsce za ser „Pastowana kózka” zdobyła Olga Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński;

Wyróżnienie za ser „Podpuszczkowy dojrzewający z orzechem” zdobyła Katarzyna Białoskórska z Płocka

Wyróżnienie Kapituły za ser „Ramzes” zdobyła Małgorzata góral z Wierzbówca, gmina Sochocin, powiat płoński.

W kategorii sery pleśniowe:

I miejsce za „Hilton ser pleśniowy” zdobył Mariusz Dutkowski z Miękin, gmina Iłów, powiat sochaczewski.

II miejsce za „Ser Pleśniowy Biała Krowa” zdobył Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,

III miejsca za ser „Jaczewski Blue” zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

Wyróżnienie za ser „Zarośnięty Konopny Zwoleniak” zdobył Bogdan Dubil, gmina Zwoleń, powiat zwoleński.

W kategorii sery kwasowe:

I miejsce za „Twarożki w ziołowych posypkach” zdobyła Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck, powiat otwocki;

II miejsce za „Twaróg na słodko z musem z owoców leśnych” zdobyła Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski; ,

III miejsce za „Twaróg Gąsiorowski” zdobył Józef Dyga Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

Wyróżnienie za „Rozpływający się kozi twaróg” zdobył Piotr Rudnicki z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński;

Wyróżnienie Kapituły za „Kozi twarożek z czosnkiem” zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński.

fot: archiwum prywatne, Mazovia.pl

Facebook
Twitter
Scroll to Top